- شناسه خبر: 18186
گفت وگو با دکتر سیروس داودی نماینده سازمانهای مردم نهاد در خوزستان
مجتبی گهستونی در گفت وگو با دکتر سیروس داودی نماینده سازمانهای مردم نهاد در خوزستان ...
به گزارش شهرنوشت به نقل از سمن اخبار؛
سمن ها جهادگران عرصه اجتماعی
تشکیل انجمنهای غیر دولتی که با ایفای نقش خود در حوزه تامین منابع مالی منابع انسانی جذب بسیج همگانی و حتی ،نظارت تاثیرگذاریشان فراوان است حرکت هوشمندانه ایی محسوب میشود که برخی دولتها ارزش آن را میدانند و حتی کمترین محدودیتها را برای این سازمانها
فراهم کرده اند.
البته به دلیل نقش داوطلبانه ای که اعضای تشکلهای غیردولتی دارند و ایجاد روحیه از خودگذشتگی همواره شاهد یک فرهنگ سازی در جوامع مختلف بوده ایم که مشاهده چنین روحیاتی باعث شده تا دیگران هم به حرکت آمده و به صورت شبکه ای تاثیرگذاری خود را در جامعه هدفشان افزون کنند به همین دلیل تشکلهای غیر دولتی به دلیل ماهیت عملکردی خود همواره در حال فرهنگ سازی هستند.
اگر کمی موشکافانه تر به این موضوع بپردازیم باید گفت اعضای سازمانها و یا تشکلهای غیر دولتی به دلیل ماهیت رفتاری و عملکردی خود نقش هشدار دهنده ای دارند و چون از میان سطوح مختلف جامعه برخواسته اند با واکنشهای مختلفی که از خود بروز میدهند بیش از هر کسی دیگری که با توده های مختلف فاصله دارند حساسیتها را منتقل می.کنند. نقش دیده بانی سازمانهای مردم نهاد در جامعه زمانی ملموس تر میشود که این سازمانهای غیردولتی در
ساختار خود اهدافی را دنبال کنند که همه اجزای سازمان به آن اعتقاد داشته باشند.
در چنین حالتی نهادهایی موثر خواهند بود که تشکیلاتی عمل میکنند و به رهبری گروه اعتقاد دارند و منافع جامعه را با رعایت اصول مدیریتی پیگیری مینمایند این تشکلهای منسجم پویایی گروهی را شاهد خواهند بود و موثر عمل می کنند.
این نکته را باید مدنظر قرار داد که در حکومتها و دولتها همواره جنگ بر سر قدرت گرفتن وجود دارد اما شکل تشکلهای غیر دولتی بیشتر افراد به دلیل روحیه داوطلبی و از خودگذشتگی که دارند به مشارکت میاندیشند در چنین ساختاری افراد به سهم عادلانه ای برای داشتن پستهای مدیریتی شانس مساوی دارند و خود دست به انتخاب مدیران یک سازمان غیر دولتی میزنند چون عمده افرادی که چنین گذشتی دارند و انگیزههای خیرخواهانه شان بسیار است و خود داوطلبانه به صف فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی سوق پیدا کردهاند و میتوان تاکید کرد که چنین رفتاری خود یک فرهنگ سازی سازمانی محسوب میشود.
در سالروز گرامیداشت سازمانهای مردم نهاد گفت و گوی اختصاصی با دکتر سیروس داودی نماینده سازمانهای مردم نهاد در خوزستان انجام دادم که تقدیمتان میشود.
سیروس داودی متولد ۱۳۴۲ که از جانبازان و رزمندگان ایثارگر دفاع مقدس است علاوه بر عضویت در شورای توسعه و حمایت از سازمانهای مردم نهاد عضو ستاد مدیریت بحران، عضو شورای پژوهش ،استان مدرس دانشگاه مدیر ورزشی ملی و نزدیک به سی سال فعالیت اداری را درکارنامه خود دارد.
چه خبر؟
چه خبری بهتر از پشت سر گذاشتن دوباره هفته تشکلهای مدنی پس با توجه به نقش برجسته این سازمانها و تشکلهای مردم نهاد در ابتدا ۲۲ ،امرداد روز ملی تشکلها و مشارکتهای اجتماعی و هفته تشکلهای مدنی را به همه سمنها و تمامی فعالین اجتماعی تبریک عرض می نمایم.
خودتان هم صاحب NGO هستید؟
بله از سال ۱۳۹۴ مدیرعامل انجمن پیشگامان علم و فناوری خورستان هستم و ازسال ۸۲ نیز انجمن مدیریت و بهره وری استان را تاسیس نمودم.
عوامل رشد و گسترش سازمانهای غیردولتی را در رعایت چه مواردی میبینید؟ از آن جا که سازمانهای مردم نهاد از بطن جامعه تشکیل شدهاند و این سازمانها برای اهداف مختلفی صرفا بصورت داوطلبانه و خیر خواهانه تشکیل میشوند و تشکلهایی خود جوش میباشند با مشکلات مردم از نزدیک آشنایی داشته و حتی خود با برخی از این مشکلات روبرو هستند. از طرف دیگر تعداد زیادی از آنها دارای تحصیلات عالی بوده و علاوه بر آسیب شناسی و مشکلات جامعه میتوانند طرحهایی نیز برای رفع آنها پیشنهاد داده و همچنین از ظرفیت نیروهای خودجوش مردمی در اجرای این طرحها جهت بهبود شرایط موجود بهره ببرند لذا نهادهای مردمی میتوانند به عنوان بازوان پرقدرت سازمانهای دولتی به آنها یاری برسانند.
ساختارهای سیاسی قانونی و دیوان سالاری در تقویت و یا ضعف سازمان های غیردولتی چقدر موثر هستند؟
نگاه متفاوت دولتها در این حوزه در برخی موارد به عنوان آسیب و برخی موارد نقطه قوت بوده، ترغیب عموم مردم بخصوص قشر تحصیل کرده و نخبگان به تاسیس نهادهای مردمی و تسهیل فرایند صدور مجوز از یک طرف و ایجاد زیر ساختهای لازم جهت فعالیت این سازمانها در جامعه و برون سپاری فعالیتهای ارگانهای دولتی به سازمانهای مردمی در ایجاد انگیزه و ترغیب مردم جهت تاسیس و فعال سازی سازمان مردم نهاد موثر است یادمان باشد سازمانهای مردم نهاد مصداق عینی مشارکت مردم در اجرای امور کشور هستند یکی از عوامل اندازه گیری سرمایه اجتماعی میزان و کیفیت فعالیت سازمانهای مردمی است که دولتمردان میتواند با قوانین حمایتی و دستورالعملهای اداری در مورد سمنها و تکلیف به دستگاههای اجرایی به آن توجه کنند.
متولیان امر در جریان شان و جایگاه تشکلهای غیردولتی هستند؟
سمن ها همان جهادگران عرصه اجتماعی هستند مدیران میتوانند با ایجاد فضای مناسب جهت فعالیت سمنها و شناخت سمنهای فعال و کارآمد و برون سپاری فعالیتهای ارگانهای دولتیو غیردولتی و تسهیل در صدور مجوز و نظامهای مالی مرتبط میتواند به افزایش فعالیت سمنها کمک نموده و حتی انگیزه لازم برای ثبت سمنهای جدید را نیز ایجاد نماید اما در صورتیکه اجازه فعالیت به سازمانهای مردمی داده نشود یا این سازمانها جهت فعالیت با چالشهای زیادی روبرو گردند و چرخه فعالیت آنها پیچیده و پر فراز و نشیب گردد و جهت وصول مطالبات خود با دردسرهای زیادی مواجه گردند قطعا انگیزه فعالیت خود را از دست خواهند داد مدیران فرمانداران میتوانند از سمنها به عنوان مشاورین تخصصی با موضوع فعالیت مشخص استقاده کنند. ادارت مختلف میتوانند از طریق مشارکت با سازمانهای مردم نهاد در حوزه عملکرد اجتماعی و زیست محیطی، ساماندهی کودکان ،خیابانی حوزه خانواده و بانوان درمان و ،بهداشت، میراث فرهنگی و گردشگری علم و فناوری و مفاهیم دانش بنیان مبارزه با مواد مخدر کاهش آسیبهای اجتماعی ورزش جوانان ارتباط خود را بهبود بخشیده و فرصتهای جدیدی در جامعه ایجاد کنند. دانش تخصص و تواناییهای سمنها متفاوت است و عملا مکمل یکدیگر هستند همکاری بین سمنها و ادارات میتوانند در تعامل و همکاری با یکدیگر موفقیتهای بیشتری به دست آورند.
این وسط ضعفی هم متوجه سازمانهای غیر دولتی است؟ عدم تعامل و شبکه سازی بین سمنهایی که فعالیتهای مشترک و مشابه دارند، عدم آشنایی با نحوه مطالبه گری و ارتباط با سازمانها نداشتن چشم انداز و بیانیه ماموریت برای سمن و آشنا نبودن با ،قوانین گاهی انفرادی عمل ،کردن عدم ،عضوگیری دولتی شدن از جمله بخشی از ضعفهای تعدادی از سمنها است.
چالشهای حقوقی سازمانهای مردم نهاد را حول حوش چه مواردی میدانید؟ هم اکنون مبنای حقوقی سازمانهای مردم نهاد نه قانون مصوب مجلس بلکه آیین نامه ای است که مربوط به سال ۸۷ می.باشد اما لایحه جدید تاسیس سازمانهای مردم نهاد که برای تایید و تصویب به مجلس ارسال شده در این لایجه اشکالاتی وجود دارد که قطعا از همه دیدگاه ها استفاده نشده و انتظار داریم مجددا برای اصلاح برگشت .شود مشکلاتی در بحث اخذ مالیات از فعالیتهای اجتماعی سمنها وجود دارد همچنین چالشهای بسیاری جهت ثبت و تمدید مجوز و مسائل مرتبط با اخذ کد اقتصادی وجود دارد عدم امکان دریافت شماره حساب بانکی به نام سمن به عنوان یک شخصیت حقوقی وجود مشکلات مالیاتی مرتبط با فعالیتهای مالی نگاه اقتصادی حوزه مالیات به سمنها به عنوان فعال اقتصادی در صورتیکه ذات کار سمنها غیر انتفاعی ست.
و توصیه پایانی شما چیست؟
سمنها فرصت هستند نه تهدید هر چقدر مشارکت مردم را آسانتر کنیم حلقه اتصال بهتری بین جامعه و دولت خواهیم داشت به این جمله مقام معظم رهبری خوب توجه کنیم و آنرا در حوزه ارتباط با سمنها و مشارکتهای مردمی مد نظر قرار دهیم از اول انقلاب تا به امروز هر وقت هر کاری را محول به مردم کردیم آن کار پیش رفته است هر کاری را انحصاری در اختیار مسئولان و روسا و مانند اینها قرار دادیم کار متوقف مانده است اگر متوقف نشده کار به کندی پیشرفته.»